Capiz uit de Filipijnen

Capiz is een platte, oesterachtige schelp, die in grote hoeveelheden voorkomt in de wateren rond de Filippijnse eilanden. De schelp is vrij rond en plat. In de Spaanse koloniale tijd werden de schelpen door hun lichtdoorlatend karakter vooral gebruikt voor ramen in huizen. Precies die eigenschap maakt capiz een ideaal basismateriaal voor een kandelaar of waxinelichthouder en andere woonaccessoires.

Voor kandelaars worden de gewassen schelpen in de gewenste vorm gesneden en eventueel gekleurd, waarbij het transparante karakter behouden blijft. Vervolgens worden de vormen aan elkaar verbonden met nylon draad. Bij dit capiz doosje  worden de schelpen eerst week gemaakt, om de juiste mal ‘gevouwen', gedroogd en vervolgens ter versteviging ingekwast met een niet-giftige hars. Eenmaal droog worden ze geverfd.

De capizproducten worden gemaakt in twee familiebedrijven met 50-60 medewerkers die met kleinere coöperaties samenwerken. Ze hechten veel waarde aan het welzijn van hun medewerkers en beschikken allebei over goede werkomstandigheden. Het ene bedrijf is gevestigd in Manila en het ander bedrijf in Cebu.

 

Onderhoud

Aanbevolen wordt om het capiz zo nodig in een lauwwarm sopje af te wassen. Niet in de vaatwasser of magnetron doen. Laat het capiz niet te lang in water weken. Voorkom krassen op het oppervlak door scherpe voorwerpen.