Kisii-steen bewerkers uit Kenia

Kisii-steen (of speksteen) is een fantastisch materiaal. Het zijdezachte karakter, de kleurschakeringen van wit, roze en grijs biedt de kunstenaars een steen waar ze prachtige vormen van snijden. Het speksteen wordt in open mijnen gedolven in de heuvels rondom Tabaka in de West Keniaanse provincie Kisii. Het materiaal is ruimschoots beschikbaar. Er zijn verschillende groepen van producenten, die in Tabaka werken, ze maken een creatief assortiment van beelden in uiteenlopende vormen, kleuren en maten.

De kunstenaar die het beeldje ontwerpt, krijgt zijn inspiratie uit het leven en de natuur. Een grote groep ambachtslieden produceren naar het origineel van de kunstenaar, met eigen interpretatie, de figuren in grotere oplage.
Onze importeur kijkt scherp naar de productie in het land van herkomst. Dat doen ze ook bij onze kisiisteencollectie. Alle beelden worden op een eerlijke manier geproduceerd. De mannen delven de steen en houwen ze in de gewenste vormen. Deze worden vervolgens door vrouwen verder gewassen en geschuurd. En vanzelfsprekend zonder kinderarbeid en tegen een faire vergoeding.