Mandenmakers uit Senegal

Alle dorpen rondom Ngaye (een plaatsje op ca. 80 km van Dakar, Senegal) verkrijgen hun inkomsten uit het maken van mandwerk. Deze manden komen uit het dorpje Mekhe village en zijn gemaakt door Adama Diop en haar dochters en schoondochters.  

https://www.youtube.com/watch?v=n68FcPMs5bo

Adama is geboren in 1943. Ze is zo’n 50 jaar geleden begonnen met het maken van de manden. De manden worden al generaties lang gemaakt en het is een echte familiebusiness. Zo heeft Adama het vak geleerd van haar moeder. Ze heeft zes dochters die allen meehelpen met dit

werk. De jongste is 18 jaar en heet ook Adama. De anderen heten o.a. Mbayang, Mbengue, Penda en Maguette. Ze zijn allemaal naar de dorpsschool gegaan. De man van Adama is landbouwer.

Er zijn veel verschillende vormen mandwerk, varierend van diverse maten wasmanden, diepe en platte schalen, mandjes met deksel (rond en ovaal), diverse maten potjes met deksel en prullenmanden. De manden worden gemaakt van gedroogde rietstengels uit de omgeving. De rietstengels worden omwikkelt met gekleurd afvalplastic en worden zo aan elkaar vastgenaaid. Hierdoor ontstaan mooie leurpatronen.

Over een grote mand doet Adama ongeveer een week. Ze kan totaal ongeveer 50 manden maken per opdracht. Ze heeft dan hulp van zo’n 15 familieleden. Is de opdracht nog groter dan schakelt ze andere families in. Eens per week is er een grote markt in Ngaye. Als ze geen opdracht heeft verkoopt ze hier haar mandwerk aan kooplieden die de producten in b.v. Dakar gaan verkopen. Alle manden worden op
het dak van de bus vastgemaakt en zo worden ze vervoer naar Dakar.

Onze importeur bevordert de werkgelegenheid en daarmee het welzijn onder kansarme producenten. De importeur helpt deze producent en zijn werknemers door de producten voor een eerlijke prijs in te kopen, zodat de producent en werknemer hun familie goed kunnen onderhouden en hun kinderen naar school kunnen sturen.

https://www.youtube.com/watch?v=n68FcPMs5bo