Hergebruik textiel

De lezing van Anton Luiken tijdens de Global Goal Week 2018 vormde de aanleiding om ons verder te verdiepen in het overmatige gebruik van textielvezels in de westerse wereld. Alleen al in Nederland gebruiken we jaarlijks 400 miljoen kilo textiel per jaar en dit getal groeit alleen maar. Dit geeft een enorme belasting op het milieu en we weten dat de arbeidsomstandigheden in de textielfabrieken in de arme landen nog heel veel te wensen over laat.  Vanuit het oogmerk van de Global Goals zijn de aanbevelingen: Langer gebruiken, hergebruiken en bewuster kopen (biologisch en fair trade).

In het Global Goal-werkplan 2019 van Stichting Fair Trade Eindhoven heeft het project “hergebruik textiel” een prominente plaats gekregen. We worden daarbij gesteund door de gemeente Eindhoven en nu ook met Europese subsidie.

De start was het verwerken van afgedankte textiel in nieuwe knuffels. In de afgelopen weken zijn er in de wereldwinkel door heel veel vrijwilligers knuffels gemaakt die vervolgens worden verkocht voor een project in Lombok, dat het afgelopen jaar zwaar is getroffen door aardbevingen.

Nu wordt het project verder uitgerold in de wijken. Daarbij wordt samengewerkt met het wijkcentrum de Dommel in Gestel, stichting “Ik Wil”in Woensel, FAB28 in Stratum, enz. We maken van gebruikte textiel nieuwe producten en tonen de resultaten  in modeshows, toneelvoorstellingen en dergelijke. Het project loopt nog door tot het voorjaar 2020.